niedziela, 9 lutego 2014

Masło orzechowe

Hej!
Dziś szybki przepis na masło orzechowe , wszyscy kupują gotowe , ja uważam że warto poświęcić chwilkę i przygotować je samodzielnie!:-)



składniki:

1200 g orzeszków ziemnych prażonych bez soli
* jeśli lubicie jak masło ma słony posmak najlepiej samemu je do solić, a nie kupować solone orzeszki.



Sposób przygotowania

Zmielić orzeszki blenderem lub jak w moim przypadku młynkiem do kawy :)



Blender niestety zawiódł nie dał rady zagrzał się, natomiast stary sprzęt sprawdził się w 100 % :))


Z tej ilości orzeszków wyszły mi takie 3 pojemniczki.



SMACZNEGO!!

Buziaki 
K.

6 komentarzy:

  1. Chciałam kiedyś sama zrobić, ale jeszcze się do tego nie zabrałam :P widziałam przepisy, w których dodaje się masło i coś jeszcze. Wystarczy zmielić tylko same orzechy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak wystarczą same orzechy , jedyne co ja czasem dodaje to szczypta soli:) Również można zrobić mieszankę różnych orzechów, ale ja osobiście wolę same ziemne :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. szybko i smacznie, nie ma to jak samemu przygotować takie masło orzechowe w domku, super :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń