poniedziałek, 19 stycznia 2015

Sernik Oreo na zimno

Skoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-)
Oto i on :D





Składniki


 spód:
135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
65 g rozpuszczonego masła

masa:
1 kg sera twarogowego 3-krotnie mielonego
250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
400 ml śmietany 36%
około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)


Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.



Do sera dodaj  nadzienie z ciasteczek, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj.




 Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko  w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.


Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj pokrojone ciastka.




Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.


 Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz.
Na wierzchu ciasto udekorowałam startą czekoladą , ale możecie je udekorować zmielonymi ciasteczkami :)










Smacznego :)
K:*

Przepis pochodzi z bloga wypieki beaty.

4 komentarze:

  1. Mmmmm :) Ciacho wyglada przepysznie! :) Smietana 30% tez chyba moze byc? W koncu tez ubije sie na sztywno. Niedlugo mam imieniny to wyprobuje przepis na znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 30 % śmietana może być :) Polecam zrobić go dzień wcześniej żeby całą noc przeleżał w lodówce, wtedy bardziej się zetnie i smakuje wyśmienicie :)

      Usuń