Skoro dziś nasza pierwsza rocznica blogowania to koniecznie trzeba to uczcić jakimś deserem!!! ;-)
Oto i on :D
Oto i on :D
spód:
135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)
65 g rozpuszczonego masła
masa:
1 kg sera twarogowego 3-krotnie mielonego
250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
8 łyżek zimnej wody
4 łyżki soku z cytryny
400 ml śmietany 36%
około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)
Ciastka zblenduj i połącz z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.
Do sera dodaj nadzienie z ciasteczek, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj.
Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.
Dodaj żelatynę i sok z cytryny do masy twarogowej. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając. Na koniec dodaj pokrojone ciastka.
Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz.
Na wierzchu ciasto udekorowałam startą czekoladą , ale możecie je udekorować zmielonymi ciasteczkami :)
Na wierzchu ciasto udekorowałam startą czekoladą , ale możecie je udekorować zmielonymi ciasteczkami :)
Smacznego :)
Mmmmm :) Ciacho wyglada przepysznie! :) Smietana 30% tez chyba moze byc? W koncu tez ubije sie na sztywno. Niedlugo mam imieniny to wyprobuje przepis na znajomych :)
OdpowiedzUsuńTak 30 % śmietana może być :) Polecam zrobić go dzień wcześniej żeby całą noc przeleżał w lodówce, wtedy bardziej się zetnie i smakuje wyśmienicie :)
Usuńnajlepszego !
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń