Hej!
Dziś mam dla Was mini danie, które bardzo przypadło mi do gustu , proste i w miarę szybkie w przygotowaniu :)
składniki
pęczek zielonych szparagów
5 plastrów szynki prowansalskiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka masła
ser cheddar
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Szparagi myjemy i obieramy , odłamujemy zdrewniałe końce i odcinamy główki.
Następnie za pomocą obieraczki julienne szparagi dzielimy na paseczki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.
Gdy szynka się przyrumieni, dodajemy masło i wrzucamy szparagi wraz z główkami,
dusimy ok 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy na talerz , na wierzch ścieramy odrobinę sera i ozdabiamy bazylią.
Smacznego !
K:*
Przepis znalazłam na kwestia smaku tam zaprezentowany jest z pesto bazyliowym :)
Wygląda apetycznie :) muszę w końcu wypróbować zielone szparagi. Ale myślę że zamiast szynki dam kawałki wędzonego łososia, bo tak jakoś za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł , na pewno wyjdzie pyszne :)
Usuń