środa, 27 maja 2015

Spaghetti ze szparagów

Hej!

Dziś mam dla Was mini danie, które bardzo przypadło mi do gustu , proste i w miarę szybkie w przygotowaniu :)



składniki

pęczek zielonych szparagów
5 plastrów szynki prowansalskiej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek 
łyżeczka masła
ser cheddar
kilka listków bazylii
sól, pieprz

Szparagi myjemy i obieramy , odłamujemy zdrewniałe końce i odcinamy główki. 


Następnie za pomocą obieraczki julienne szparagi dzielimy na paseczki.



 Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.


 Gdy szynka się przyrumieni, dodajemy masło i wrzucamy szparagi wraz z główkami,


 dusimy ok 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Nakładamy na talerz , na wierzch ścieramy odrobinę sera i ozdabiamy bazylią.




Smacznego !

K:*

Przepis znalazłam na kwestia smaku tam zaprezentowany jest z pesto bazyliowym :)

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :) muszę w końcu wypróbować zielone szparagi. Ale myślę że zamiast szynki dam kawałki wędzonego łososia, bo tak jakoś za mną chodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł , na pewno wyjdzie pyszne :)

      Usuń