niedziela, 7 września 2014

Chleb marchewkowy

Dziś mam dla Was kochani chleb który powstał dzięki temu, że mój narzeczony przyniósł mi kilka kilogramów marchewki i pierwsze co to zrobiliśmy z niej to oczywiście sok ;) została zwiórkowana marchewka więc trzeba było coś z tego zrobić i tak oto powstał chleb marchewkowy ;)




750g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
1 mała łyżeczka cukru
3-4 łyżki oliwy lub oleju
ok. 300-400ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2-2,5szkl. miąższu z marchwi po zrobieniu z niej soku 


 Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i mąki. (pamiętajcie żeby to nie był wrzątek). Odstawiamy na 10 minut, by troszkę urosły.

Mieszamy mąkę, sól, marchew, olej, dolewamy rozczyn z drożdży i podlewamy taką ilością ciepłej wody, aż powstanie elastyczne ciasto.



 Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. 

Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Odstawiamy na 30 minut, by bochenek urósł. 


Pieczemy początkowo 10 minut w 220 stopni, później ok. 1 godziny w 180 stopniach. 


*Pamiętajmy, aby po upieczeniu wyjąć chleb z formy by odparował.
Smacznego!

Buziaki 
K:*

3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem jak smakuje taki chlebek bo kolorek ma śliczny, z chęcią wypróbuję Twój przepis, pozdrawiam :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to jest porcja na 2 keksowki?

    OdpowiedzUsuń