Kochani dziś mam dla Was przepis na tartę , którą zrobiłam z okazji dnia mamy:)
Ponieważ zaczął się sezon truskawkowy właśnie te owoce pojawiły się na mojej tarcie :)
ale również banany i winogrona:)
ale również banany i winogrona:)
ciasto:
160 g mąki
60 g cukru pudru
30 g kakao
100 g zimnego masła
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
krem
500 g serka mascarpone
pół szklanki śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
10 sztuk truskawek
pół banana
czerwone winogrono kilka kulek
10 sztuk truskawek
pół banana
czerwone winogrono kilka kulek
Mąkę , cukier puder i kakao przesiać przez sitko,
dodać posiekane masło, jajko i cukier wanilinowy.
Ciasto zagniatać do momentu utworzenia jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
dodać posiekane masło, jajko i cukier wanilinowy.
Ciasto zagniatać do momentu utworzenia jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć nią ciasto . Oblepić dokładnie brzegi. Ciasto po nakłuwać widelcem.
Na wierzch położyć papier do pieczenia i wysypać równomiernie fasolę.
Piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie zdjąć fasolę i piec jeszcze 5 minut.
Na wierzch położyć papier do pieczenia i wysypać równomiernie fasolę.
Piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie zdjąć fasolę i piec jeszcze 5 minut.
Smacznego :))
K:*
z chęcią bym się poczęstowała kawałeczkiem:D
OdpowiedzUsuńoj tak sezon truskawkowy rozpoczęty, więc i ciasta z truskawkami muszą być, pysznie się prezentuje ta tarta :-)
OdpowiedzUsuńOj tak trzeba korzystać z truskawkowych pyszności:))
OdpowiedzUsuńMniam pychotka:))
OdpowiedzUsuń