sobota, 21 czerwca 2014

Kompot i dżem z truskawek

Hej kochani!
Dziś kolejna dawka truskawkowych przepisów! A co! trzeba korzystać póki są :)))

KOMPOT

2 kg truskawek
2 litry wody
1/4 szklanki cukru

Truskawki obieramy, wrzucamy do garnka

 i zalewamy wodą.



 Gotujemy , słodzimy i gotowe!


DŻEM

2,5 kg truskawek
700 g cukru
jakiś żel fix 

Truskawki myjemy, obieramy wrzucamy do garnka i mieszamy z żel fixem .



 Wstawiamy , ciągle mieszając czekamy aż się zagotuje.



 Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż zniknie piana. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i kładziemy na 5 minut do góry dnem.




Gotowe!

Buziaki
Kasia
;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz