Cześć ,
Wczoraj wpadli do mnie goście , więc trzeba było coś upichić:))
Przedstawiam Wam dziś ciasto
kokosowo - śmietanowe:)))))))
składniki
ciasto kruche:
- mąka pszenna 3 szklanki
- cukier puder 1 szklanka
- margaryna 250 g
- żółtka 6
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa śmietankowo- kokosowa
- śmietana 18% kwaśna 1200 g
- cukier 1 szklanka
- białka 6
- budyń śmietankowy 2 opakowania
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- wiórki kokosowe 200 g
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto :
mąkę , cukier puder, proszek przesiewamy przez sitko,
dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, zagniatamy ciasto.
Masa:
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier,
następnie dodać budyń zmieszany z śmietaną , dorzucamy wiórki.
Blachę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Ciasto wykładamy na blachę ,
wylewamy masę natomiast na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( funkcja góra - dół).
Użyj dużej blachy 40 cm / 26 cm.
Co fajne w tym przepisie, że można zamiast wiórek dodać bakalie czy jakieś owoce:))
Smakuje podobnie jak sernik :))
Smacznego kochani!
Pozdrawiam
K.
Ten przepis znalazłam kiedyś na smaker.pl
Kaśka!!!!!!!!! do pracy to weź!!:)))
OdpowiedzUsuńWeronika.
ale superrrr Kasia weź to ciasto do pracy zjemy!!!
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuńWSZYSTKO OK TYLKO BUDYN UGOTOWANY CZY W PROSZKU DODAC DO SMIETANY
OdpowiedzUsuńW proszku :)
Usuńdziekuje
Usuń