Hej!
Dziś przedstawiam Wam smakowitą tartę z pomidorkami cherry i szpinakiem :)
składniki:
250 g pomidorków cherry
250 g sera ricotta
ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser
200 g szpinaku liściastego
2 jajka
pół dużej cebuli
2 ząbki czosnku
opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia i dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak i dusimy.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki.
Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem.
W misce rozdrabniamy ricottę z jajkami.
przekładamy do ricotty, doprawiamy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.
Smacznego!!
buziaki
Kasia:*
bardzo fajnie wygląda ta tarta :) jeszcze takiej nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze jak wygląda:)
Usuńtarta prezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! świetny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń