Hej kochani ;-)
Dziś chciałabym Wam pokazać przepis na przepyszną frittatę autorstwa mojej znajomej Oli:**
Genialna świeżo po zrobieniu jak i na zimno! Świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub kolacje!
Serdecznie polecam!
Serdecznie polecam!
składniki ( na 2 porcje)
1 cukinia
4 ziemniaki w obierkach
papryka
cebula
2 marchewki
4 jaja
Cukinie pokroić w plasterki ( ja starałam się zrobić to w miarę cienko). Ziemniaki w obierkach oraz marchew pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę natomiast cebulę w piórka.
W pierwszej kolejności podsmażać ziemniaki,
następnie dodać marchew i cebulę,
na koniec dodać cukinię i paprykę.
Doprawić solą i pieprzem. Jak wszystkie składniki zmiękną ,
podzielić je na 2 porcje. Jajka roztrzepać, dodać ostrej papryki i ziół prowansalskich.
Warzywa zalać jajkami,
gdy jajko zetnie się od dołu, przykryć wszystko talerzem,
obrócić patelnię i następnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię aby druga strona się ścięła.
następnie dodać marchew i cebulę,
na koniec dodać cukinię i paprykę.
Doprawić solą i pieprzem. Jak wszystkie składniki zmiękną ,
podzielić je na 2 porcje. Jajka roztrzepać, dodać ostrej papryki i ziół prowansalskich.
Warzywa zalać jajkami,
gdy jajko zetnie się od dołu, przykryć wszystko talerzem,
obrócić patelnię i następnie zsunąć omlet z powrotem na patelnię aby druga strona się ścięła.
K:*
super danie na pożywną kolację :-)
OdpowiedzUsuńależ to smakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Miałam ten zaszczyt że Olka specjalnie dla mnie zrobiła kilka razy :) pychotka!
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie;) i przepis nie skomplikowany;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie;)