czwartek, 3 kwietnia 2014

Tarta ze szpinakiem i kurczkiem

Cześć :))

Dziś chce Wam zaprezentować przepis na tartę , którą przygotowałam wraz z Weroniką i Martą:) Robiłyśmy ją przed przyjściem gości w lekkim pośpiechu, ale wyszło pysznie!! Zresztą poza tartą przygotowałyśmy również sałatkę i mini kanapeczki, ale o tym więcej w kolejnym poście;-)

A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :)) 




składniki:
2 piersi z kurczaka
słoiczek suszonych pomidorów
pół kostki sera feta
200 g mrożonego szpinaku lub świeżego
pół dużej cebuli
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
2 jaja
1 łyżka oliwy 
sól, pieprz
ciasto francuskie


Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak ( a jak nie mieliście czasu tak jak ja zamrożony) podsmażamy do momentu aż się rozmrozi, w przypadku rozmrożonego 3-4 minuty smażymy. Dodajemy czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy do ostygnięcia.
Kurczaka kroimy w paseczki lub mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem , a jeśli ktoś lubi to warto przyprawić go kurkumą będzie mieć wtedy ciekawszy smak ( polecane przez Martę ;-) )

Pomidory kroimy w większe kawałki , a ser fetę w kosteczkę.
Śmietanę i jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę.


Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem.
Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego!!
Kasia:*

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie skosztowałabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie byśmy poczęstowały , ale rozeszło się jak świeże bułeczki :)

      Usuń