wtorek, 11 listopada 2014

Sernik z musem czekoladowym

Witajcie kochani!
Dziś mam dla Was genialny przepis na puszysty...wilgotny, przepyszny SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM - po prostu NIEBO W GĘBIE! Nie ukrywając uwielbiam serniki , ale nigdy mi nie wychodzą, ale nie tym razem!! :D Sernik jest taki wyjątkowy, bo piecze się go w kąpieli wodnej.
  Przepis na to cudo znalazłam na stronie mojewypieki chyba nie muszę nikomu przedstawiać autorki tej strony :)




Składniki:

spód:

160 g ciastek czekoladowych 
z nadzieniem typu Oreo
30 g roztopionego masła

Ciastka (w całości) i masło zblendować
  do otrzymania masy o konsystencji 
mokrego piasku.





Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć 
papierem do pieczenia, samo dno. Na 
papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, 
dokładnie wklepać.





Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz 
folią aluminiową od dołu i boki, nie 
górę.

masa serowa:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, 
zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki  cukru 
3 łyżki mąki pszennej


Wszystkie składniki powinny być w 
temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie 
składniki. Zmiksować do połączenia nie 
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie 
nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a 
potem opadnie. Nie chcemy tego; 
sernik po upieczeniu powinien być 
równy jak stół. - teraz wiem dlaczego 
moje serniki opadały! ;)



Masę serową przelać na spód, 






następnie tortownice wsadzić w większą blachę, zalać wrzącą wodą ( można to zrobić po wsadzeniu ich do piekarnika).




 Piec w  temperaturze 150 ºC przez 
około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można 
schłodzić.




 mus czekoladowy:

200 g mlecznej czekolady 
1 łyżka likieru kawowego ( ja nie 
użyłam)
3 łyżki wody
30 g masła, w temperaturze pokojowej
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g cukru 
100 ml śmietany kremówki 36%, 
schłodzonej

Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w 
kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i 
błyszcząca. Przestudź.




W międzyczasie, kiedy masa 
czekoladowa stygnie, ubić na sztywno 
białka, pod koniec ubijania dodawać 
cukier, łyżka po łyżce.
 Powinna powstać sztywna piana.

Do masy czekoladowej po kolei wbijać 
żółtka, miksować do połączenia. Dodać 
połowę piany z ubitych białek, dla 
rozluźnienia konsystencji, delikatnie 
wymieszać.






Ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. 
Śmietanę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
 Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.





Mus czekoladowy wyłożyć na 
wystudzony sernik, wyrównać. 




Schłodzić przez 12 godzin w lodówce 
(całą noc). Można przechowywać do 5 
dni.








Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej :)

Gorąco polecam ten przepis !
Buziaki 

K:*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz