Witajcie kochani!
Dziś mam dla Was genialny przepis na puszysty...wilgotny, przepyszny SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM - po prostu NIEBO W GĘBIE! Nie ukrywając uwielbiam serniki , ale nigdy mi nie wychodzą, ale nie tym razem!! :D Sernik jest taki wyjątkowy, bo piecze się go w kąpieli wodnej.
Przepis na to cudo znalazłam na stronie mojewypieki chyba nie muszę nikomu przedstawiać autorki tej strony :)
Składniki:
spód:
160 g ciastek czekoladowych
z nadzieniem typu Oreo
30 g roztopionego masła
Ciastka (w całości) i masło zblendować
do otrzymania masy o konsystencji
mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Na
papier wysypać ciasteczka. Wyrównać,
dokładnie wklepać.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz
folią aluminiową od dołu i boki, nie
górę.
masa serowa:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego,
zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie
składniki. Zmiksować do połączenia nie
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie
nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego;
sernik po upieczeniu powinien być
równy jak stół. - teraz wiem dlaczego
moje serniki opadały! ;)
Masę serową przelać na spód,
następnie tortownice wsadzić w większą blachę, zalać wrzącą wodą ( można to zrobić po wsadzeniu ich do piekarnika).
Piec w temperaturze 150 ºC przez
około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można
schłodzić.
mus czekoladowy:
200 g mlecznej czekolady
1 łyżka likieru kawowego ( ja nie
użyłam)
3 łyżki wody
30 g masła, w temperaturze pokojowej
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g cukru
100 ml śmietany kremówki 36%,
schłodzonej
Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w
kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i
błyszcząca. Przestudź.
W międzyczasie, kiedy masa
czekoladowa stygnie, ubić na sztywno
białka, pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce.
Powinna powstać sztywna piana.
Do masy czekoladowej po kolei wbijać
żółtka, miksować do połączenia. Dodać
połowę piany z ubitych białek, dla
rozluźnienia konsystencji, delikatnie
wymieszać.
Ubić śmietanę kremówkę, na sztywno.
Śmietanę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na
wystudzony sernik, wyrównać.
Schłodzić przez 12 godzin w lodówce
(całą noc). Można przechowywać do 5
dni.
Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej :)
Gorąco polecam ten przepis !
Buziaki
K:*
Dziś mam dla Was genialny przepis na puszysty...wilgotny, przepyszny SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM - po prostu NIEBO W GĘBIE! Nie ukrywając uwielbiam serniki , ale nigdy mi nie wychodzą, ale nie tym razem!! :D Sernik jest taki wyjątkowy, bo piecze się go w kąpieli wodnej.
Przepis na to cudo znalazłam na stronie mojewypieki chyba nie muszę nikomu przedstawiać autorki tej strony :)
Składniki:
spód:
160 g ciastek czekoladowych
z nadzieniem typu Oreo
30 g roztopionego masła
Ciastka (w całości) i masło zblendować
do otrzymania masy o konsystencji
mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Na
papier wysypać ciasteczka. Wyrównać,
dokładnie wklepać.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz
folią aluminiową od dołu i boki, nie
górę.
masa serowa:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego,
zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie
składniki. Zmiksować do połączenia nie
miksować zbyt długo, by niepotrzebnie
nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego;
sernik po upieczeniu powinien być
równy jak stół. - teraz wiem dlaczego
moje serniki opadały! ;)
Masę serową przelać na spód,
następnie tortownice wsadzić w większą blachę, zalać wrzącą wodą ( można to zrobić po wsadzeniu ich do piekarnika).
Piec w temperaturze 150 ºC przez
około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można
schłodzić.
mus czekoladowy:
200 g mlecznej czekolady
1 łyżka likieru kawowego ( ja nie
użyłam)
3 łyżki wody
30 g masła, w temperaturze pokojowej
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g cukru
100 ml śmietany kremówki 36%,
schłodzonej
Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w
kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i
błyszcząca. Przestudź.
W międzyczasie, kiedy masa
czekoladowa stygnie, ubić na sztywno
białka, pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce.
Powinna powstać sztywna piana.
Do masy czekoladowej po kolei wbijać
żółtka, miksować do połączenia. Dodać
połowę piany z ubitych białek, dla
rozluźnienia konsystencji, delikatnie
wymieszać.
Ubić śmietanę kremówkę, na sztywno.
Śmietanę dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na
wystudzony sernik, wyrównać.
Schłodzić przez 12 godzin w lodówce
(całą noc). Można przechowywać do 5
dni.
Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej :)
Gorąco polecam ten przepis !
Buziaki
K:*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz