Kochani dziś mam dla Was drugą wersję sernika pieczonego na parze , równie genialny jak poprzedni i oczywiście tej samej autorki co poprzednio moje wypieki!Tu znajdziecie przepis na sernik z musem czekoladowym.
Składniki na spód:
160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo,
30 g masła, roztopionego
Ciastka w całości i masło zblendować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, roztopionej
2 łyżki kakao, przesianego
2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Masę przelać na spód,następnie tortownice wsadzić w większą blachę, zalać wrzącą wodą
( można to zrobić po wsadzeniu ich do piekarnika).
Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej.
( można to zrobić po wsadzeniu ich do piekarnika).
Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.
Składniki na mus z białej czekolady:
400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
200 g białej czekolady, posiekanej
150 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty.
Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, konsystencja powinna pozostać płynna.
Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, konsystencja powinna pozostać płynna.
W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, na sztywno.
Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając tylko do połączenia.
Mus z białej czekolady wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).
I tak jak poprzednio im dłużej stoi tym lepiej smakuje ;-)
Wypróbujcie kochani ten przepis, bo naprawdę warto!
K ;-)
Ale smacznie wygląda mniam mniam :D
OdpowiedzUsuńOj a jak smakuje mmm :)))))
Usuń