czwartek, 1 maja 2014

Tarta z pomidorkami cherry

Hej!
Dziś przedstawiam Wam smakowitą tartę z pomidorkami cherry i szpinakiem :)



składniki:

250 g pomidorków cherry
250 g sera ricotta 
ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser
200 g szpinaku liściastego
2 jajka
pół dużej cebuli
2 ząbki czosnku
opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia i dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak i dusimy. 
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki. 


Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem.


W misce rozdrabniamy ricottę z jajkami.


Do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy chwilę

przekładamy do ricotty, doprawiamy.


Powstałą masę przelewamy do formy i na niej układamy pomidorki.







 Wstawiamy do nagrzanego do 180°C  piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.



Smacznego!!
buziaki
Kasia:*

4 komentarze:

  1. bardzo fajnie wygląda ta tarta :) jeszcze takiej nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje równie dobrze jak wygląda:)

      Usuń
  2. tarta prezentuje się wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! świetny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń