niedziela, 2 lutego 2014

Ciasto kokosowo - śmietankowe

Cześć ,
Wczoraj wpadli do mnie goście , więc trzeba było coś upichić:)) 
Przedstawiam Wam dziś ciasto 
kokosowo - śmietanowe:)))))))


składniki


ciasto kruche:

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier puder 1 szklanka
  • margaryna 250 g
  • żółtka 6
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa śmietankowo- kokosowa

  • śmietana 18% kwaśna 1200 g
  • cukier 1 szklanka
  • białka 6
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe 200 g

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto :
 mąkę , cukier puder, proszek przesiewamy przez sitko,


 dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, zagniatamy ciasto.




Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części jedną chowamy w zamrażarce.


Masa:

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, 


następnie dodać budyń zmieszany z śmietaną , dorzucamy wiórki.



Blachę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Ciasto wykładamy na blachę , 


wylewamy masę natomiast na wierzch ścieramy ciasto z  zamrażalnika.

Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( funkcja góra - dół).
Użyj dużej blachy 40 cm / 26 cm.



Co fajne w tym przepisie, że można zamiast wiórek dodać bakalie czy jakieś owoce:))
 Smakuje podobnie jak sernik :))


Smacznego kochani!
Pozdrawiam 
K.

Ten przepis znalazłam kiedyś na smaker.pl


6 komentarzy:

  1. Kaśka!!!!!!!!! do pracy to weź!!:)))

    Weronika.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale superrrr Kasia weź to ciasto do pracy zjemy!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. WSZYSTKO OK TYLKO BUDYN UGOTOWANY CZY W PROSZKU DODAC DO SMIETANY

    OdpowiedzUsuń