wtorek, 18 sierpnia 2015

Placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Helo kochani!

Dziś na obiad danie ,które każdy zna dobrze, zapraszamy!


składniki 
ok 1kg ziemniaków
1 cebula czerwona
2 jajka
5 łyżek mąki żytniej
oliwa do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 


Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. 
Na rozgrzaną patelnię nakładamy dużą łychą porcje ciasta i smażymy do momentu zarumienienia.

Do placków świetnie nadaje się sos koperkowy.

Składniki

1 mały jogurt
pęczek koperku
sól, pieprz

Koperek siekamy drobno i mieszamy z jogurtem, przyprawiamy i gotowe!



Smacznego!

K :)

3 komentarze:

  1. Ale smacznie wyglądają :) W sumie dawno placków ziemniaczanych nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pychotka :) muszę zrobić!!

    OdpowiedzUsuń