2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka jogurtu
3/4 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka jogurtu
(około 200 g)
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki - ja użyłam jakieś pół kilo
Kruszonka:
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
90-100 g masła w temperaturze pokojowej
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki - ja użyłam jakieś pół kilo
Kruszonka:
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
90-100 g masła w temperaturze pokojowej
Przesiewamy mąkę , dodajemy cukier , proszek do pieczenia, jogurt olej i jaja. Wszystko mieszamy do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.Masę wylewamy na blachę i na wierzchu układamy pokrojone truskawki.
* na zdjęciu widoczna jest jeszcze nektarynka , akurat miałam jedną do wykorzystania więc dodałam.
Kruszonkę zagniatamy z podanych składników i posypujemy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.Masę wylewamy na blachę i na wierzchu układamy pokrojone truskawki.
* na zdjęciu widoczna jest jeszcze nektarynka , akurat miałam jedną do wykorzystania więc dodałam.
Kruszonkę zagniatamy z podanych składników i posypujemy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Gotowe!
Smacznego!
Kasia ;-)
Uwielbiam takie sezonowe ciasto, szybkie w przygotowaniu i pyszne :-)
OdpowiedzUsuń