Długi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :)
składniki:
pół kilo truskawek
2 galaretki
pół opakowania biszkoptów
budyń waniliowy
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
ok 200 g masła
Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy w galaretce i tak układamy na dnie tortownicy.
Do wystudzonej galaretki wrzucamy truskawki, mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła.
Do wystudzonej galaretki wrzucamy truskawki, mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła.
Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka
mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka
wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek
zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonego budyniu dodajemy po łyżce masła miksujemy ,aż do otrzymania puszystego kremu.
K ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz