poniedziałek, 24 listopada 2014

Sernik czekoladowy z musem z białej czekolady

Kochani dziś mam dla Was drugą wersję sernika pieczonego na parze , równie genialny jak poprzedni i oczywiście tej samej autorki co poprzednio moje wypieki!Tu znajdziecie przepis na sernik z musem czekoladowym.


Składniki na spód:

160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo,
30 g masła, roztopionego

Ciastka w całości i masło zblendować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.



Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.


Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 36%
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru 
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, roztopionej 
2 łyżki kakao, przesianego
2 łyżki mąki pszennej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.



Masę przelać na spód,następnie tortownice wsadzić w większą blachę, zalać wrzącą wodą 
( można to zrobić po wsadzeniu ich do piekarnika).
 Piec w temperaturze 150 ºC przez około 50 minut w kąpieli wodnej. 








Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić.


Składniki na mus z białej czekolady:

400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
200 g białej czekolady, posiekanej


150 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. 

Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia, konsystencja powinna pozostać płynna.




W misie miksera ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. 

Stopniowo, w 3 turach dodawać do ubitej kremówki sos czekoladowy, delikatnie mieszając tylko do połączenia.


Mus z białej czekolady wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc).




I tak jak poprzednio im dłużej stoi tym lepiej smakuje ;-)





Wypróbujcie kochani ten przepis, bo naprawdę warto!

K ;-)

2 komentarze: