piątek, 5 czerwca 2015

Lekkie ciasto bez pieczenia z truskawkami

Długi weekend trwa , więc małe co nieco do kawki na pewno się przyda :)








składniki:

pół kilo truskawek
2 galaretki
pół opakowania biszkoptów
budyń waniliowy
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
ok 200 g masła

Truskawki, myjemy i kroimy na połówki. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody . Przygotowujemy tortownicę (26 cm) , dno wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty umaczamy w galaretce i tak układamy na dnie tortownicy.




 Do wystudzonej galaretki wrzucamy truskawki, mieszamy, następnie wstawiamy do lodówki lub zamrażalki, aby szybciej się ścieła.
Gotową galaretkę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki.



W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. 3/4 szklanki mleka mieszamy z budyniem, resztę mleka podgrzewamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. 
Do ostudzonego budyniu dodajemy po łyżce masła miksujemy ,aż do otrzymania puszystego kremu.

Krem przekładamy na galaretkę i wkładamy na minimum 3h do lodówki a najlepiej na całą noc.


Smacznego!


K ;-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz