sobota, 18 lipca 2015

Ciasto z porzeczkami

Hejka!

Dziś mam dla Was ciacho idealne na takie upały :)
 Bardzo kwaśne z nutą kokosu i słodyczy.




Składniki:


2,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka wody

400g czerwonych porzeczek, umytych i przebranych
1 łyżka mąki

50g wiórków kokosowych
5 łyżek cukru
50g masła

                      
Mąkę,cukier, proszek , masło oraz jajko zagniatamy na jednolitą masę, jeśli jest za suche dodajemy wody. 1/3 ciasta zostawiamy, resztę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem.
Porzeczki obtaczamy w łyżce mąki. i wysypujemy na ciasto.


W rondelku roztapiamy 50 gram masła, następnie dodajemy wiórki i cukier, mieszamy. 


Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na ciasto, następnie rozkruszamy resztę ciasta.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.




SMACZNEGO!!!
K :)

Przepis znalazłam na mała cukierenka, polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz