Hejka!
Dziś mam dla Was genialny przepis , który znalazłam na blogu kaszomania i zapewniam Was, że na pewno będę często korzystać z przepisów z tej strony! :) Burgery wyszły genialne!!
składniki na kotlet
1,5 szklanki kaszy jaglanej- ja miałam jęczmienną
puszka ciecierzycy
1 duża marchew
3 cebule dymki
2 ząbki czosnku
natka pietruszki- spora garść
1 jajko
sól, pieprz,
papryka chilli w proszku (ja użyłam suszonej, którą przywiozłam z Turcji)
dodatkowo:
8 bułek
4 pomidory
8 liści sałaty
czerwona cebula
ogórek zielony
ketchup
Kasze jęczmienną gotujemy. Ciecierzyce odsączamy i rozgniatamy na jednolitą masę- ja użyłam do tego kuli do ucierania ciasta ;)
Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości.
Następnie marchewkę , cebule i czosnek dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy mieszamy i dodajemy ciecierzyce oraz pietruszkę.
Obficie przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy jajko, aby całą masę scalić. Formujemy kotlety.
Mi wyszło 8 dużych kotletów.
Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości.
Następnie marchewkę , cebule i czosnek dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy mieszamy i dodajemy ciecierzyce oraz pietruszkę.
Obficie przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy jajko, aby całą masę scalić. Formujemy kotlety.
Grillujemy bez tłuszczu , aż do zarumienienia.
Mi wyszło 8 dużych kotletów.
Bułkę przekrawamy na pół i kolejno kładziemy sałatę , kotleta, pomidory , ogórki, cebulkę i polewamy ketchupem.
Smacznego!!!
Buziaki
Kasia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz