piątek, 19 grudnia 2014

Pizza z kalafiora


Hej! 
Dziś mam dla Was genialną pizzę , dużo osób się nią zachwycało i mieli racje!!

PIZZA Z KALAFIORA - NAJLEPSZA!!!





składniki

 spód do pizzy:

 kalafior mrożony (400 g)
 jajko pół szklanki sera typu parmezan  - starty na najdrobniejszych oczkach 
 płaska łyżeczka bazylii
   łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu

 sos :

    puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g)  
 mała cebula  
 3-4 ząbki czosnku
   łyżeczka oregano
 łyżeczka bazylii    
łyżeczka cukru 
  sól i pieprz do smaku 
   łyżka oliwy z oliwek do smażenia
 
Dodatki do pizzy:

   czerwona cebula
 camembert
  parmezan
szynka prowansalska



Sos

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów.


 Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. 

 
 

Ciasto

Kalafior  porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. 

 
 

W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.


 Po tym czasie odcedzić na durszlaku wyłożyć gazę i wsypać na nią kalafior, nadmiar wody odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Gdy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. 


Ważne: należy zrobić to bardzo dokładnie, najlepiej podzielić kalafior na dwie części i każdą wyciskać z osobna.
Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami. 

 

 Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go tłuszczem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. 

 

Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos, wysypać starty ser, wyłożyć szynką , camembertem i cebulą. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści. 




Od razu ostrzegam pizza jest pyszna , więc najlepiej przygotować podwójną porcję!! Szczególnie jeśli macie zamiar poczęstować więcej niż 3 osoby :)



Smacznego kochani:)
K:)

*przepis znalazłam na stronie

2 komentarze: