Hej!
Dziś mam dla Was genialną pizzę , dużo osób się nią zachwycało i mieli racje!!
PIZZA Z KALAFIORA - NAJLEPSZA!!!
składniki
spód do pizzy:
kalafior mrożony (400 g)
jajko pół szklanki sera typu parmezan - starty na najdrobniejszych oczkach
płaska łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu
sos :
sos :
puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g)
mała cebula
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Dodatki do pizzy:
czerwona cebula
camembert
parmezan
szynka prowansalska
szynka prowansalska
Sos
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie ,następnie dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek chwilę podsmażyć i dodać całą puszkę pomidorów.
Doprawić i wymieszać całość ,smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty.
Ciasto
Kalafior porcjami rozdrabniać w malakserze powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu.
W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
Po tym czasie odcedzić na durszlaku wyłożyć gazę i wsypać na nią kalafior, nadmiar wody odsączyć i odstawić do przestygnięcia. Gdy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody.
Ważne: należy zrobić to bardzo dokładnie, najlepiej podzielić kalafior na dwie części i każdą wyciskać z osobna.
Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.
Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go tłuszczem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm.
Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos, wysypać starty ser, wyłożyć szynką , camembertem i cebulą. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści.
Od razu ostrzegam pizza jest pyszna , więc najlepiej przygotować podwójną porcję!! Szczególnie jeśli macie zamiar poczęstować więcej niż 3 osoby :)
Smacznego kochani:)
K:)
*przepis znalazłam na stronie
Przepysznie się prezentuje, trzeba będzie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie naprawdę warto ;)
Usuń